menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy żółtka z łyżką cukru i skórką otartą z cytryny. Mąkę przesiewamy, łączymy z żółtkami i mieszamy na jednolitą masę. Białka oziębiamy w lodówce i ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z przygotowaną wcześniej masą. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 5– 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230°. Gotowe ciasto wyjmujemy na ściereczkę posypaną cukrem. Zdejmujemy z wierzchu papier i przykrywamy drugą najlepiej lekko wilgotną ściereczką. Krem: Do garnka z wodą wstawiamy rondelek i wrzucamy do niego połamaną gorzką czekoladę. Topimy ją i schładzamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i mieszamy z rozpuszczona czekoladą ewentualnie rumem. Biszkopt smarujemy kremem i zwijamy przy pomocy ściereczki w roladę. Część kremu możemy pozostawić i udekorować roladę. Do dekoracji możemy użyć posiekanych lub zmielonych orzechów i owoców z konfitur – np.: wiśni.

ocena:

Rolada czekoladowa

składniki

  • 8 żółtek
  • 150 g cukru
  • 4 białka
  • 100 g mąki
  • skórka otarta z połowy cytryny
Krem
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • ew. kieliszek rumu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy żółtka z łyżką cukru i skórką otartą z cytryny. Mąkę przesiewamy, łączymy z żółtkami i mieszamy na jednolitą masę. Białka oziębiamy w lodówce i ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z przygotowaną wcześniej masą. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 5– 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230°. Gotowe ciasto wyjmujemy na ściereczkę posypaną cukrem. Zdejmujemy z wierzchu papier i przykrywamy drugą najlepiej lekko wilgotną ściereczką. Krem: Do garnka z wodą wstawiamy rondelek i wrzucamy do niego połamaną gorzką czekoladę. Topimy ją i schładzamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i mieszamy z rozpuszczona czekoladą ewentualnie rumem. Biszkopt smarujemy kremem i zwijamy przy pomocy ściereczki w roladę. Część kremu możemy pozostawić i udekorować roladę. Do dekoracji możemy użyć posiekanych lub zmielonych orzechów i owoców z konfitur – np.: wiśni.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję