X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Rolada czekoladowa Macieja Kuronia

Rolada to ciasto, które kojarzy mi się ze świętami. W ciągu roku nigdy jej nie robimy, ale na święta bardzo często pojawia się na naszym stole. Dzisiaj mam dla Was przepis mojego taty Macieja na pyszną, kremową roladę. Rolada czekoladowa robi się szybko i smakuje wybornie. 

Rolada czekoladowa Macieja Kuronia

Składniki:

  • 8 żółtek
  • 150 g cukru np. trzcinowego
  • 4 białka
  • 100 g mąki
  • skórka otarta z połowy cytryny
Krem
  • 250 g gorzkiej czekolady np. 64%
  • 250 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • ew. kieliszek rumu

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze utrzyj żółtka z łyżką cukru i skórką otartą z cytryny. Mąkę przesiej, następnie połącz z żółtkami i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Krok 2:

Po drugie białka włóż do w lodówki na 10 minut i ubij z resztą cukru na sztywną pianę. Następnie połącz delikatnie z przygotowaną wcześniej masą.

Krok 3:

Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 5– 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230°. Następnie gotowe ciasto wyjmij na ściereczkę posypaną cukrem. Zdejmij z wierzchu papier i przykryj drugą najlepiej lekko wilgotną ściereczką.

Krok 4:

Do garnka z wodą wstaw rondelek i wrzuć do niego połamaną gorzką czekoladę. Czekoladę roztop, a następnie schłodź.

Krok 5:

Masło utrzyj z cukrem pudrem i mieszaj z rozpuszczoną czekoladą ewentualnie rumem. Na koniec biszkopt posmaruj kremem i zwiń przy pomocy ściereczki w roladę.

Część kremu możesz pozostawić i udekorować roladę. Do dekoracji możemy użyć posiekanych lub zmielonych orzechów i owoców z konfitur – np.: wiśni.

Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również