X

Czego szukasz?

Przepis

Rolada serowa z mięsem mielonym i pieczarkami to danie, bez którego rodzina Bogusi nie wyobraża sobie świątecznego stołu. Potrawa jest bez wątpienia uniwersalna i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na pierwszy rzut oka wygląda na skomplikowaną, dlatego poniżej znajdziecie przepis „Krok Po Kroku”, dzięki któremu wszystko stanie się banalnie proste. Na zakończenie poproszę Wam o pozostawienie w komentarzach swoim smakowych odczuć po przeczytaniu przepisu. 

Rolada serowa z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 6 jajek
  • 300 g żółtego sera np. gouda
  • 2 łyżki majonezu Premium Roleski
  • jedna łyżka musztardy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski. Następnie dodaj 5 jajek i 2 łyżki majonezu, wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 2:

Masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową (30×40 cm). Serowy omlet powinien mieć kształt prostokąta i być możliwie cienki (rolada przy zwijaniu nie będzie pękać). Piecz przez 20 minut w 190°C „góra-dół”.

Krok 3:

Po trzecie na patelni roztop masło z olejem roślinnym. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smaż do momentu, aż grzyby odparują nadmiar wody, potrawa to około 5 minut. Pieczarki dopraw solą i pieprzem, po usmażeniu odstaw do ostygnięcia.

Krok 4:

W dużej misce wymieszaj mielone mięso, pieczarki z cebulą, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, musztardę oraz pozostałe jajko. Następnie dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Krok 5:

Omlet wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia. Na ostudzony placek nałóż cienką warstwę mięsa.

Krok 6:

Zwiń ciasną roladę. Im dokładniej zrolujesz, tym ładniejszy wizualnie efekt otrzymasz.

Krok 7:

Na zakończenie roladę serową zawiń w folię aluminiową, błyszczącą stroną do wewnątrz. Zapiekaj 45 minut w 190°C. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, pozostaw w foli do wystudzenia.

Rolada serowa z mięsem mielonym i pieczarkami to potrawa, którą przede wszystkim możesz podawać jako danie główne, w stylu pieczeni, jako przekąskę na półmisku lub wędlinę do kanapek. Jest naprawdę uniwersalna w podaniu, dlatego super sprawdza się jako element świątecznego stołu.

Dodatkowo można ją upiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Do rolady niewątpliwie pasują sosy na zimno i na ciepło. Z pewnością dobrze komponuje się z sosami grzybowymi, chrzanowymi lub na bazie majonezu, chrzanu lub żurawiny. Do przygotowania omletu serowego proponuję użyć sera o ostrzejszym, intensywniejszym smaku.

Po więcej przepisów na mięso wieprzowe zapraszam >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Czy w taką roladę można zawinąć farsz z gotowanego kurczaka,taki jak do pasztetu?

  2. Super danie!Robię od kilku lat i wszystkim niezmiennie smakuję.Dziekuję za przepis!

  3. Rolada wyszła przepyszna. Przepis jest rewelacyjny i super opisany, krok po kroku co ułatwia pierwsze podejście do tego przepisu. Podpowiedź Pana Jakuba o zwijaniu lekko ciepłego blatu serowego była rewelacyjna… Dzięki temu poszło szybko i prosto. Polecam serdecznie

  4. Dziś w planach mam zrobienie rolady i w związku z tym pytanie – na blachę o jakich rozmiarach są proporcje wymienione w przepisie?

  5. Bardzo fajny przepis, ja do tej pory robiłam z mięsem z piersi kurczaka i pieczrkami, ale ta wersja też mi bardzo smakuje, chociaż ja nie wymieszałam pieczarek z mięsem tylko dałam jak oddzielną warstwę.

  6. Święta, święta i po świętach i po tej pysznej roladzie
    Robilam pierwszy raz i to byl strzal w dziesiątkę tegorocznych świat. Szybko się robi i rownie szybko znika.
    Dobrze rozpisane wiec robi sie bez problemu.
    Wielkie dzięki za super pomysl.

  7. Uwielbiam tę roladę.
    Co prawda takiej wariacji jeszcze nie próbowałem, ale np ze szpinakiem, kurczakiem i pieczarkami. Albo zielonym pesto, suszonymi pomiodorami, kurczakiem i mozarellą

Sprawdź również