menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy, staramy się przekroić je wzdłuż włókien, tak żeby utworzył się jeden duży płat mięsa. Zbijamy go tłuczkiem przez folię. Płat mięsa wołowego smarujemy musztardą. Mielone mięso mieszamy z przyprawami, natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy na warstwę musztardy. Jaja na twardo obieramy ze skorupki i kroimy na połówki, ogórka kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Na farszu układamy połówki jajek, plastry ogórka. Zwijamy ciasno roladę i związujemy mocno sznurkiem, Oprószamy ją solą, pieprzem i mąką. W brytfance rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy roladę z wszystkich stron, aż do zrumienienia, następnie dolewamy pół szklanki wody (może być rosół z kostki) i dusimy pod przykryciem ok. 1,5 – 2 godzin. Od czasu do czasu uzupełniamy sos wodą lub rosołem. Gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy je na deskę i gdy ostygnie, kroimy w plastry. Podajemy z ostrymi sosami.

ocena:

Rolada wołowa

składniki

  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 1 marchew, 2 cebule
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 50 g tłuszczu, 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Farsz
  • 250 g mięsa mielonego (proponuję wieprzowego)
  • pół łyżeczki rozmarynu, 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 ogórek małosolny, kiszony lub konserwowy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy, staramy się przekroić je wzdłuż włókien, tak żeby utworzył się jeden duży płat mięsa. Zbijamy go tłuczkiem przez folię. Płat mięsa wołowego smarujemy musztardą. Mielone mięso mieszamy z przyprawami, natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy na warstwę musztardy. Jaja na twardo obieramy ze skorupki i kroimy na połówki, ogórka kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Na farszu układamy połówki jajek, plastry ogórka. Zwijamy ciasno roladę i związujemy mocno sznurkiem, Oprószamy ją solą, pieprzem i mąką. W brytfance rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy roladę z wszystkich stron, aż do zrumienienia, następnie dolewamy pół szklanki wody (może być rosół z kostki) i dusimy pod przykryciem ok. 1,5 – 2 godzin. Od czasu do czasu uzupełniamy sos wodą lub rosołem. Gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy je na deskę i gdy ostygnie, kroimy w plastry. Podajemy z ostrymi sosami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję