menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do przyrządzenia rolady potrzebujemy dużego płata mięsa. Mięso rozbijamy tłuczkiem przez folię, żeby go za bardzo nie pokaleczyć. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, dodajemy pieprz i nacieramy mięso. Przygotowujemy farsz: szynkę, szpik oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę. Na łyżce masła smażymy obraną i posiekaną cebulę. Dodajemy do mielonej szynki jajo natkę pietruszki, cebulę i ew. przyprawy. Dokładnie wyrabiamy farsz na jednolitą masę. Smarujemy farszem baraninę, zwijamy i związujemy białą bawełnianą nicią. W brytfance rozpuszczamy masło i obsmażamy z wszystkich stron mięso, gdy się zrumieni, przykrywamy brytfankę i wkładamy ją do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Pieczemy roladę ok. 45 minut, polewając ją od czasu do czasu łyżką śmietany. Przed podaniem kroimy roladę w plastry i polewamy wytworzonym sosem.

ocena:

Rolada z baraniny z szynką

składniki

  • 1 kg baraniny z udźca
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła, 150 ml śmietany
  • sól, pieprz
    #Farsz
  • 150 g gotowanej szynki
  • 1 bułka, 150 ml mleka
  • 50 g szpiku wołowego lub masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła, 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do przyrządzenia rolady potrzebujemy dużego płata mięsa. Mięso rozbijamy tłuczkiem przez folię, żeby go za bardzo nie pokaleczyć. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, dodajemy pieprz i nacieramy mięso. Przygotowujemy farsz: szynkę, szpik oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę. Na łyżce masła smażymy obraną i posiekaną cebulę. Dodajemy do mielonej szynki jajo natkę pietruszki, cebulę i ew. przyprawy. Dokładnie wyrabiamy farsz na jednolitą masę. Smarujemy farszem baraninę, zwijamy i związujemy białą bawełnianą nicią. W brytfance rozpuszczamy masło i obsmażamy z wszystkich stron mięso, gdy się zrumieni, przykrywamy brytfankę i wkładamy ją do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Pieczemy roladę ok. 45 minut, polewając ją od czasu do czasu łyżką śmietany. Przed podaniem kroimy roladę w plastry i polewamy wytworzonym sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję