menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piersi podziel na cztery kotlety. Rozklep je mocno tłuczkiem przez folię spożywczą a następnie dopraw solą, pieprzem oregano oraz szczyptą musztardy. Mięso odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Szparagi obierz i odkrój twarde końce. Zblanszuj we wrzątku z solą i cukrem przez kilka minut aż będą al dente. Szparagi ostudź w zimnej wodzie lub najlepiej w wodzie z dodatkiem lodu i osusz ręcznikiem papierowym. Każdego szparaga zawiń w kawałek rozklepanej piersi. Sezam zmieszaj z bułką tartą i zapanieruj tradycyjnie, czyli najpierw mąka, następnie jajko a na końcu bułka. Kotlety smaż na klarowanym maśle na złoty kolor, a następnie wstaw na 15-20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Teraz przygotuj sos. Masło rozpuść w rondlu. Szalotkę oraz czosnek pokrój w kostkę i podduś na maślę do zeszklenia. Dodaj wino i odparuj. Teraz dodaj posiekane w julienne suszone pomidory. Duś całość na wolnym ogniu przez 5 około minut. Zdejmij sos z ognia i dodaj śmietanę. Odparuj jeszcze 5 minut i dopraw solą oraz pieprzem. 

ocena:

Roladka z kurczaka z sezamem i sosem z suszonych pomidorów

składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka – około 500 g
  • 4 białe szparagi
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz, cukier
Panierka:
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 2 jajka
  • 150 g bułki tartej
  • 100 g mąki
Sos:
  • 70 g suszonych pomidorów
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml białego półwytrawnego wina
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piersi podziel na cztery kotlety. Rozklep je mocno tłuczkiem przez folię spożywczą a następnie dopraw solą, pieprzem oregano oraz szczyptą musztardy. Mięso odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Szparagi obierz i odkrój twarde końce. Zblanszuj we wrzątku z solą i cukrem przez kilka minut aż będą al dente. Szparagi ostudź w zimnej wodzie lub najlepiej w wodzie z dodatkiem lodu i osusz ręcznikiem papierowym. Każdego szparaga zawiń w kawałek rozklepanej piersi. Sezam zmieszaj z bułką tartą i zapanieruj tradycyjnie, czyli najpierw mąka, następnie jajko a na końcu bułka. Kotlety smaż na klarowanym maśle na złoty kolor, a następnie wstaw na 15-20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Teraz przygotuj sos. Masło rozpuść w rondlu. Szalotkę oraz czosnek pokrój w kostkę i podduś na maślę do zeszklenia. Dodaj wino i odparuj. Teraz dodaj posiekane w julienne suszone pomidory. Duś całość na wolnym ogniu przez 5 około minut. Zdejmij sos z ognia i dodaj śmietanę. Odparuj jeszcze 5 minut i dopraw solą oraz pieprzem. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję