menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kroimy cienko filety z amura ze skórą (żeby się nie rozpadły i można je było łatwo zawinąć). Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i odstawiamy na pół godziny, żeby stały się mocniejsze i bardziej elastyczne. Następnie na plaster ryby kładziemy szparag, zawiązujemy nitką lub spinamy wykałaczką i obsmażamy ze wszystkich stron na oleju. Następnie przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego, polewamy jogurtem lub śmietaną i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku około 10 minut. To wykwintne danie możemy jeszcze ulepszyć, zapiekając je z pokrojonymi pieczarkami, utartym serem, ewentualnie z sosem beszamelowym.

ocena:

Roladki z amura ze szparagami

składniki

  • ok. 150 g wyfiletowanego amura na osobę
  • 1 ugotowany szparag na plaster ryby
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kroimy cienko filety z amura ze skórą (żeby się nie rozpadły i można je było łatwo zawinąć). Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i odstawiamy na pół godziny, żeby stały się mocniejsze i bardziej elastyczne. Następnie na plaster ryby kładziemy szparag, zawiązujemy nitką lub spinamy wykałaczką i obsmażamy ze wszystkich stron na oleju. Następnie przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego, polewamy jogurtem lub śmietaną i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku około 10 minut. To wykwintne danie możemy jeszcze ulepszyć, zapiekając je z pokrojonymi pieczarkami, utartym serem, ewentualnie z sosem beszamelowym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję