menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karkówkę dzielimy na plastry, które rozbijamy drewnianym tłuczkiem przez folię. Z oliwy, przypraw i świeżych ziół przygotowujemy bejcę, którą smarujemy plastry mięsa i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia przygotowujemy owoce: jabłka kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne, wiśnie drylujemy. Dla wzmocnienia efektu możemy jabłka polać niewielką ilością żubrówki, a wiśnie namoczyć w wiśniówce. Boczek kroimy na cienkie plastry. Kładziemy plaster boczku, na nim plaster mięsa, na środku układamy kawałek jabłka lub kilka wiśni. Zwijamy roladki i zawijamy je dodatkowo w liście kapusty. Grillujemy około 15–20 minut.

ocena:

Roladki z boczku i karkówki

składniki

  • 600 g karkówki bez kości
  • 150 g wędzonego boczku
  • liście włoskiej lub białej kapusty
  • 1 kwaśne jabłka lub 200 g wiśni – mogą być również inne wyraziste i soczyste owoce
    #Bejca
  • 5 łyżek oleju lub oliwy
  • 1 łyżka świeżego tymianku i majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Karkówkę dzielimy na plastry, które rozbijamy drewnianym tłuczkiem przez folię. Z oliwy, przypraw i świeżych ziół przygotowujemy bejcę, którą smarujemy plastry mięsa i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia przygotowujemy owoce: jabłka kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne, wiśnie drylujemy. Dla wzmocnienia efektu możemy jabłka polać niewielką ilością żubrówki, a wiśnie namoczyć w wiśniówce. Boczek kroimy na cienkie plastry. Kładziemy plaster boczku, na nim plaster mięsa, na środku układamy kawałek jabłka lub kilka wiśni. Zwijamy roladki i zawijamy je dodatkowo w liście kapusty. Grillujemy około 15–20 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję