menu
fot. Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotuj sos. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Z papryki wytnij małym nożykiem gniazda nasienne, cebulę w łupinach przekrój na pół, czosnek podziel na ząbki. W naczyniu do zapiekania ułóż: paprykę, cebulę i całe ząbki czosnku. Warzywa skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i piecz całość około 25 minut. Po tym czasie przełóż warzywa do miski zawiń w folię spożywczą i odstaw na 40 minut. Warzywa obierz ze skórki a następnie zmiksuj z pomidorami na gładką masę. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Karkówkę rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, dopraw solą, pieprzem i odstaw w chłodne miejsce. Cukinię przekrój wzdłuż na pół a następnie każdą połówkę przekrój w poprzek na trzy części. Razem będziesz miał sześć słupków (do roladek użyjesz pięć). Wąskim nożem usuń z cukinii gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy. Przesmaż cukinię na oliwie do lekkiego zrumienienia z obu stron, doprawiając oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Cukinię zdejmij z patelni i odstaw do wystygnięcia. Na każdy plaster mięsa połóż słupek cukinii i zawiń całość w zgrabną roladkę, dla pewności zepnij mięso wykałaczką. Teraz Rozgrzej pozostała oliwę i przesmaż roladki na rumiano z każdej strony – łącznie około 10 minut. Pod koniec smażenia dodaj masło i drobno posiekaną natkę pietruszki. Pozwól aby masło się rozpuściło i potrząsaj całością przez minutę. Roladki z cukinii podawaj z dodatkiem sosu

ocena:

Roladki z karkówki z cukinią i sosem z pieczonej papryki

składniki

  • 500 g karkówki w plastrach – 5 kotletów
  • kawałek cukinii długości około 20 cm
  • 1-2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
Sos:
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotuj sos. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Z papryki wytnij małym nożykiem gniazda nasienne, cebulę w łupinach przekrój na pół, czosnek podziel na ząbki. W naczyniu do zapiekania ułóż: paprykę, cebulę i całe ząbki czosnku. Warzywa skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i piecz całość około 25 minut. Po tym czasie przełóż warzywa do miski zawiń w folię spożywczą i odstaw na 40 minut. Warzywa obierz ze skórki a następnie zmiksuj z pomidorami na gładką masę. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Karkówkę rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, dopraw solą, pieprzem i odstaw w chłodne miejsce. Cukinię przekrój wzdłuż na pół a następnie każdą połówkę przekrój w poprzek na trzy części. Razem będziesz miał sześć słupków (do roladek użyjesz pięć). Wąskim nożem usuń z cukinii gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy. Przesmaż cukinię na oliwie do lekkiego zrumienienia z obu stron, doprawiając oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Cukinię zdejmij z patelni i odstaw do wystygnięcia. Na każdy plaster mięsa połóż słupek cukinii i zawiń całość w zgrabną roladkę, dla pewności zepnij mięso wykałaczką. Teraz Rozgrzej pozostała oliwę i przesmaż roladki na rumiano z każdej strony – łącznie około 10 minut. Pod koniec smażenia dodaj masło i drobno posiekaną natkę pietruszki. Pozwól aby masło się rozpuściło i potrząsaj całością przez minutę. Roladki z cukinii podawaj z dodatkiem sosu

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję