X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimnoRybyWielkanoc

Roladki z wędzonego łososia z serem z zielonym pieprzem

Takich roladek z jakimi przychodzę do Was dzisiaj na pewno nie jedliście. Troszkę poniosła mnie wyobraźnia, ale było warto, bo połączenie papieru ryżowego z łososiem i serem z zielonego pieprzu to sztos. Roladki robi się bardzo prosto, bardzo szybko, a później zostaje już tylko delektowanie się ich delikatnym smakiem. Poniżej przepis na roladki z wędzonego łososia z serem z zielonym pieprzem. 

Roladki z wędzonego łososia z serem z zielonym pieprzem

Składniki:

  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
  • 350 g sera z zielonym pieprzem (najlepiej z Mlecznej Drogi)
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 50 g rukoli
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 cytryna
  • kilka listków papieru ryżowego
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Ser rozgnieć widelcem i dopraw solą oraz pieprzem.

Krok 2:

Ogórka przetnij wzdłuż na pół, następnie powycinaj cienkie paski i usuń gniazda nasienne. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce i połóż na sitku aby odciekł nadmiar wody.

Krok 3:

Cytrynę pokrój w cząstki – na koniec będzie potrzebna do dekoracji.

Krok 4:

Nalej zimnej wody do szerokiej miski. Następnie namocz płat papieru ryżowego w wodzie z dwóch stron. Potrząśnij delikatnie aby pozbyć się nadmiaru wody i rozłóż na desce.

Krok 5:

Na papier ryżowy układaj warstwami po kolei: łososia, serek, rzodkiewkaę, rukolę i paski ogórka. Podwiń boki papieru do środka, następnie zwiń (dość mocno przyciskając do deski) całość w zgrabną roladkę. Roladki podawaj schłodzone, w całości lub np. przekrojone na kawałki i posypane sezamem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych pomysłów na rybę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również