menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy, czyścimy z błon i kroimy w plastry, które delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię. Każdy plasterek smarujemy musztardą, kładziemy pół plasterka szynki i kawałek serka topionego. Rolady zwijamy i obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Panierujemy w mące, roztrzepanym z solą i pieprzem jajku oraz w tartej bułce. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy rolady z wszystkich stron, potem zmniejszamy ogień i dalej smażymy obracając je od czasu do czasu na drugą stronę. Gdy będą gotowe, z tłuszczu, który pozostał ze smażenia, śmietany oraz przypraw możemy przyrządzić sos.

ocena:

Rolady cielęce z szynką

składniki

  • 750 g cielęciny – tzw. zrazówki
  • 150 g szynki – 6 plasterków
  • 100 g serka topionego typu „Złoty Ementaler”
  • 2 łyżki musztardy
  • 100 ml śmietany
  • 1 jajko, 1,5 łyżki mąki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 50 ml oleju, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy, czyścimy z błon i kroimy w plastry, które delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię. Każdy plasterek smarujemy musztardą, kładziemy pół plasterka szynki i kawałek serka topionego. Rolady zwijamy i obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Panierujemy w mące, roztrzepanym z solą i pieprzem jajku oraz w tartej bułce. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy rolady z wszystkich stron, potem zmniejszamy ogień i dalej smażymy obracając je od czasu do czasu na drugą stronę. Gdy będą gotowe, z tłuszczu, który pozostał ze smażenia, śmietany oraz przypraw możemy przyrządzić sos.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję