DróbPrzekąski na zimnoWieprzowinaWołowina, Cielęcina
Rolady w winnej galarecie
Składniki
-8 plastrów różnych pieczonych mięs: cielęcina, wieprzowina, wołowina lub różnych drobiowych
-250 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
-250 ml wytrawnego wina (do drobiu białego, do mięs czerwonych – czerwonego)
-sok z cytryny
-1 ogórek kiszony
-2 jajka na twardo
-pikle, pieczarki marynowane, papryka marynowana
-natka pietruszki
-3 łyżeczki żelatyny
-sól, pieprz
Sposób przygotowania
Każdy płat mięsa zwijamy. Możemy do każdego z nich włożyć wcześniej pół jaja ugotowanego na twardo lub też zwinąć każdy z osobna bez niczego. Rulony układamy na wcześniej przygotowanym półmisku. Z żelatyny, wina, wywaru i soku z cytryny przygotowujemy galaretę, gdy zacznie krzepnąć, wlewamy część (połowę) galarety na półmisek. Z ozdobnie pokrojonych w plastry i cząstki jaj na twardo, pieczarek marynowanych, ogórka i natki pietruszki (mogą też być pikle i papryka marynowana), robimy dekorację, zalewamy resztą galarety i odstawiamy do lodówki.