X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRyby

Rolmopsy z gorczycą Macieja Kuronia

Szukacie rybnych inspiracji na świąteczny stół? To ja przychodzę z pomocą i z przepisem mojego taty Macieja na rolmopsy z gorczycą. Szybki i bez wątpienia smaczny sposób na śledzia. Bo chyba nie ma świątecznego stołu bez śledzia? U nas śledzie zawsze pojawiają się w Wigilię oraz w kolejne dni Bożego Narodzenia. 

Rolmopsy z gorczycą Macieja Kuronia

Składniki:

  • 10 filetów solonych
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki musztardy np. sarepskiej
  • gorczyca
  • 1 cebula
  • 2 cytryny
  • 10 ziaren pieprzu np. czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 50 ml oleju lub np. oliwy

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze filety włóż do wody i mocz je przez 6-12 godzin, w tym czasie dwukrotnie zmień wodę. Następnie na ostatnie 2 godziny włóż filety do mleka.

Krok 2:

Po drugie filety śledzia odsącz i posmaruj grubo musztardą, posyp grubo gorczycą oraz poszatkowaną cebulą. Ciasno zwiń i zepnij wykałaczką. Ułóż filety w słoju.

Krok 3:

Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój w cienkie plastry, z plastrów pozbądź się pestek. Następnie ułóż na przemian rolmopsy, plastry cytryny, ziarna pieprzu i liście laurowe. Na koniec zalej oliwą lub olejem. Odstaw na 2-3 dni w chłodne miejsce.

Więcej pysznych rybnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również