menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy przez 6-12 godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając, ostatnie 2 godziny moczymy w mleku. Następnie filety osączamy i smarujemy grubo musztarda, posypujemy grubo gorczycą oraz poszatkowaną cebulą. Ciasno zwijamy i spinamy wykałaczką. Układamy w słoju. Cytryny wyparzamy wrzątkiem i kroimy w cienkie plastry, odrzucamy pestki. Układamy na przemian rolmopsy, plastry cytryny, ziarna pieprzu i liście laurowe. Zalewamy oliwą lub olejem. Odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce.

ocena:

Rolmopsy z gorczycą

składniki

  • 10 filetów solonych
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki musztardy
  • gorczyca
  • 1 cebula
  • 2 cytryny
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 50 ml oleju lub oliwy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy przez 6-12 godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając, ostatnie 2 godziny moczymy w mleku. Następnie filety osączamy i smarujemy grubo musztarda, posypujemy grubo gorczycą oraz poszatkowaną cebulą. Ciasno zwijamy i spinamy wykałaczką. Układamy w słoju. Cytryny wyparzamy wrzątkiem i kroimy w cienkie plastry, odrzucamy pestki. Układamy na przemian rolmopsy, plastry cytryny, ziarna pieprzu i liście laurowe. Zalewamy oliwą lub olejem. Odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję