menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę sprawiamy, dzielimy na dzwonki. Głowę, ogon, płetwy i kręgosłup wykorzystujemy do zrobienia wywaru. Włoszczyznę obieramy, płuczemy i zalewamy przecedzonym wywarem. Gotujemy. Karpia myjemy i dzielimy na dzwonka, wkładamy do wywaru z jarzyn, dodajemy wszystkie przyprawy oraz zrumienioną nad ogniem lub na płytce cebulę. Gotujemy razem przez pół godziny. Rybę wyjmujemy, rosół przecedzamy, dodajemy do niego białka i podgotowujemy, ubijając białka trzepaczką. Jeszcze raz rosół przecedzamy, doprawiamy do smaku, podajemy z kawałeczkami karpia bez ości, pokrojonymi w kostkę.

ocena:

Rosół z karpia

składniki

  • 2 l wywaru rybnego lub wody
  • 1 kg karpia
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 1 cebula
  • 2–6 ziaren ziela angielskiego, 1–3 liści laurowych, gałka muszkatołowa
  • 2 białka
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę sprawiamy, dzielimy na dzwonki. Głowę, ogon, płetwy i kręgosłup wykorzystujemy do zrobienia wywaru. Włoszczyznę obieramy, płuczemy i zalewamy przecedzonym wywarem. Gotujemy. Karpia myjemy i dzielimy na dzwonka, wkładamy do wywaru z jarzyn, dodajemy wszystkie przyprawy oraz zrumienioną nad ogniem lub na płytce cebulę. Gotujemy razem przez pół godziny. Rybę wyjmujemy, rosół przecedzamy, dodajemy do niego białka i podgotowujemy, ubijając białka trzepaczką. Jeszcze raz rosół przecedzamy, doprawiamy do smaku, podajemy z kawałeczkami karpia bez ości, pokrojonymi w kostkę.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję