menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Myjemy oczyszczoną kurę, zalewamy ją wywarem i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia. Pod koniec gotowania dodajemy obraną i umytą włoszczyznę, zrumienioną na płytce albo nad ogniem cebulę oraz przyprawy. Gdy kura jest miękka wyjmujemy ją, przecedzamy rosół, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Podajemy z makaronem, pasztecikami lub kluseczkami i posiekaną natką pietruszki. Kurę można wykorzystać do przygotowania drugiego dania.

ocena:

Rosół z kury

składniki

 

  • 2 l wywaru lub wody
  • 1 kura
  • 1 pęczek włoszczyzny z kapustą włoską
  • 1 cebula
  • 2– 6 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz
  • natka pietruszki

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Myjemy oczyszczoną kurę, zalewamy ją wywarem i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia. Pod koniec gotowania dodajemy obraną i umytą włoszczyznę, zrumienioną na płytce albo nad ogniem cebulę oraz przyprawy. Gdy kura jest miękka wyjmujemy ją, przecedzamy rosół, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Podajemy z makaronem, pasztecikami lub kluseczkami i posiekaną natką pietruszki. Kurę można wykorzystać do przygotowania drugiego dania.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję