menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki lub truskawki myjemy i osączmy na sicie. Ze śliwek wyciągamy pestki. Ponieważ jest to ciasto krucho – drożdżowe, siekamy nożem na stolnicy: przesianą mąkę, masło, żółtko, całe jajo, cukier waniliowy, śmietanę i drożdże utarte z cukrem. Po dokładnym wymieszaniu i posiekaniu wszystkich składników, ciasto szybko zagniatamy rękami. Rozwałkowujemy je na grubość 3–4 mm i kroimy na kwadraty. Na środku każdego kwadratu kładziemy truskawkę lub śliwkę i zlepiamy rogi. Układamy na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190ºC. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

ocena:

Rożki z owocami

składniki

  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 200 g masła
  • 10 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 125 ml śmietanki 22 %
  • cukier waniliowy
  • 500 g owoców: śliwek, truskawek lub innych

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki lub truskawki myjemy i osączmy na sicie. Ze śliwek wyciągamy pestki. Ponieważ jest to ciasto krucho – drożdżowe, siekamy nożem na stolnicy: przesianą mąkę, masło, żółtko, całe jajo, cukier waniliowy, śmietanę i drożdże utarte z cukrem. Po dokładnym wymieszaniu i posiekaniu wszystkich składników, ciasto szybko zagniatamy rękami. Rozwałkowujemy je na grubość 3–4 mm i kroimy na kwadraty. Na środku każdego kwadratu kładziemy truskawkę lub śliwkę i zlepiamy rogi. Układamy na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190ºC. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję