menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto wałkujemy na placek grubości 3 mm i z niego wykrajamy podłużne pasy o szerokości 2,5-3 cm. Do wykonania rurek potrzebujemy specjalnych metalowych foremek w kształcie stożków, na które nawijamy spiralnie pasy ciasta. Każde przygotowane do pieczenia ciastka z ciasta francuskiego wkładamy do lodówki na 15 minut. Układamy rurki na blasze do pieczenia i pieczemy na złoty kolor (ok. 20 minut) w temperaturze 240-250ºC. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem i po ostudzeniu, rurki nadziewamy przy pomocy szprycy. Jeśli za mało nam kalorii i słodyczy, to możemy dodatkowo posypać rurki cukrem pudrem.

ocena:

Rurki z bitą śmietaną

składniki

  • 250 g ciasta francuskiego

Nadzienie:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 30 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • ew. cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto wałkujemy na placek grubości 3 mm i z niego wykrajamy podłużne pasy o szerokości 2,5-3 cm. Do wykonania rurek potrzebujemy specjalnych metalowych foremek w kształcie stożków, na które nawijamy spiralnie pasy ciasta. Każde przygotowane do pieczenia ciastka z ciasta francuskiego wkładamy do lodówki na 15 minut. Układamy rurki na blasze do pieczenia i pieczemy na złoty kolor (ok. 20 minut) w temperaturze 240-250ºC. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem i po ostudzeniu, rurki nadziewamy przy pomocy szprycy. Jeśli za mało nam kalorii i słodyczy, to możemy dodatkowo posypać rurki cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję