X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRyby

Ryba faszerowana w galarecie Macieja Kuronia

Zbliża się grudzień, wtedy zaczynamy myśleć o świętach i zaczynamy planować świąteczne menu. Na wigilijnym stole muszą pojawić się same przysmaki, w końcu wigilię jadamy raz w roku. Musi być pyszna i wyjątkowa. Ja dzisiaj mam dla Was przepis mojego taty na rybę faszerowaną w galarecie.

Ryba faszerowana w galarecie Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 duża ryba (około 2 kg – np. szczupak, karp)
  • 1 czerstwa bułka
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g rodzynek
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz biały i czarny
  • 50 g rodzynek
  • ew. cytryna do dekoracji
Wywar
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • po 6 ziaren: ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 1 łyżka żelatyny
  • sól

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze odkrój łeb rybie i wyjmij skrzela. Następnie skórę ostrożnie ściągnij aż do ogona i odstaw na bok. Na koniec mięso oddziel od ości.

Krok 2:

Po drugie posiekaną cebulę podsmaż na maśle, żeby się zeszkliła. Mięso, zeszkloną cebulę, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, czosnek oraz sparzone rodzynki przepuść przez maszynkę. Następnie do farszu dodaj jajo, przypraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrób i włóż w skórę ryby, przywracając jej pierwotny kształt.

Krok 3:

Przystaw łeb i włóż rybę do wcześniej przygotowanego wywaru rybnego, tak żeby była przykryta. Następnie duś na wolnym ogniu co najmniej godzinę. Wyjmij rybę z wywaru, następnie pokrój na porcje i ułóż na półmisku, zachowując kształt ryby.

Krok 4:

Wywar odcedź, następnie klaruj wywar i zalej nim ostudzoną rybę. Na koniec kiedy galareta zastygnie, udekoruj rodzynkami i cząstkami cytryny.

Więcej pysznych rybnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również