Ryby
Ryba na listkach marchwi
Składniki
- 2 filety rybne (rybka obojętnie jaka)
- 100 ml oleju
- sok z pół cytryny
- 1/2 łyżeczki przyprawy cajun
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 średnie marchewki
Sos:
- łyżka margaryny
- łyżka mąki
- 250 ml bulionu drobiowego
- 100 ml śmietany 30%
- łyżka posiekanej świeżej bazylii
- łyżka świeżego posiekanego estragonu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy marynatę mieszając olej z sokiem cytrynowym, solą pieprzem i cajunem. Marynujemy filety rybne i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie obieramy marchewki i wycinamy z niej, za pomocą obieraczki do warzyw, listki tak długie jak to tylko możliwe, przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Rybę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 do 30 minut. Na pięć minut przed wyciągnięciem ryby, na osobnej blaszce wrzucamy do piekarnika marchewkę. W czasie gdy pieczemy rybkę, przygotowujemy sos. Z margaryny i mąki robimy zasmażkę, lekko ją brązowimy. Dodajemy bulion, czekamy aż zgęstnieje cały czas mieszając trzepaczką i gotujemy około2 minut na malutkim ogniu. Dodajemy śmietanę, bazylię i estragon, gotujemy następne 2 minuty na małym ogniu. Na koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Rybkę serwujemy na listkach z marchwi i polewamy ją sosem.