menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

.Rybę nacieramy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Jeśli mamy rybę w całości, to połowę ziół wkładamy w środek, a resztą obsypujemy rybę z zewnątrz. Jeśli mamy filety, to oczywiście obsypujemy je wszystkimi ziołami z obu stron. Rybę układamy na folii posmarowanej olejem lub masłem, Zawijamy, ew. robimy na górze kilka dziurek widelcem. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut. Rybę ok. 1,5–2 kg pieczemy nawet przez 1 godzinę. Tak przyrządzoną rybę podajemy z różnymi sosami gorącymi lub zimnymi, np. z sosem koperkowym, czosnkowym, maślanym itp.

ocena:

Ryba pieczona w folii

składniki

  • 500 g filetu z ryby (łosoś, pstrąg, tuńczyk)
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka świeżej szałwi, macierzanki, szczypta bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, biały lub kolorowy pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

.Rybę nacieramy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Jeśli mamy rybę w całości, to połowę ziół wkładamy w środek, a resztą obsypujemy rybę z zewnątrz. Jeśli mamy filety, to oczywiście obsypujemy je wszystkimi ziołami z obu stron. Rybę układamy na folii posmarowanej olejem lub masłem, Zawijamy, ew. robimy na górze kilka dziurek widelcem. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut. Rybę ok. 1,5–2 kg pieczemy nawet przez 1 godzinę. Tak przyrządzoną rybę podajemy z różnymi sosami gorącymi lub zimnymi, np. z sosem koperkowym, czosnkowym, maślanym itp.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję