X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Ryba pieczona w folii

Składniki

  • 500 g filetu z ryby (łosoś, pstrąg, tuńczyk)
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka świeżej szałwi, macierzanki, szczypta bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, biały lub kolorowy pieprz

Sposób przygotowania

.Rybę nacieramy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Jeśli mamy rybę w całości, to połowę ziół wkładamy w środek, a resztą obsypujemy rybę z zewnątrz. Jeśli mamy filety, to oczywiście obsypujemy je wszystkimi ziołami z obu stron. Rybę układamy na folii posmarowanej olejem lub masłem, Zawijamy, ew. robimy na górze kilka dziurek widelcem. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut. Rybę ok. 1,5–2 kg pieczemy nawet przez 1 godzinę. Tak przyrządzoną rybę podajemy z różnymi sosami gorącymi lub zimnymi, np. z sosem koperkowym, czosnkowym, maślanym itp.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również