menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z jarzyn i przypraw i wody gotujemy mocny wywar. Patroszymy ryby, usuwając skrzela i wnętrzności. Czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. Solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na odpowiednio dużą blachę do pieczenia wlewamy odcedzony wywar i układamy kratkę, tak aby umieszczona na niej ryba nie stykała się z wywarem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC. W czasie pieczenia uzupełniamy wywar i co jakiś czas układamy na rybie grudki masła. Rybę pieczemy w zależności od wielkości od 30 do 60 minut. Podajemy z sosem zrobionym z zagęszczonego wywaru, a dodatkowo możemy podać sos zimny – proponuję kaparowy.

ocena:

Ryba pieczona w wywarze

składniki

  • 300 g wypatroszonej ryby na osobę (karp, tołpyga, amur)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • sól
    #wywar
  • 2 l wody
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • pieprz ziarnisty

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z jarzyn i przypraw i wody gotujemy mocny wywar. Patroszymy ryby, usuwając skrzela i wnętrzności. Czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. Solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na odpowiednio dużą blachę do pieczenia wlewamy odcedzony wywar i układamy kratkę, tak aby umieszczona na niej ryba nie stykała się z wywarem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC. W czasie pieczenia uzupełniamy wywar i co jakiś czas układamy na rybie grudki masła. Rybę pieczemy w zależności od wielkości od 30 do 60 minut. Podajemy z sosem zrobionym z zagęszczonego wywaru, a dodatkowo możemy podać sos zimny – proponuję kaparowy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję