menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki moczymy, osączamy i kroimy w paski. Filety myjemy, osuszamy, skrapiamy cytryna, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Jarzyny obieramy: marchew i ziemniaki kroimy w plastry, selera w kostkę, a cebulę w pół plastry. Smażymy w brytfance na łyżce oleju, pod koniec dodajemy masło i pokrojone śliwki. Na jarzynach układamy rybę i zalewamy potrawę sokiem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Zapiekamy przez 10-15 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

ocena:

Ryba po podhalańsku

składniki

  • 800 g filetów z ryby
  • 3 ziemniaki
  • kawałek selera, 100 g marchwi
  • 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku
  • 70 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki śmietany
  • 150 ml gęstego, przecierowego soku pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 40 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki moczymy, osączamy i kroimy w paski. Filety myjemy, osuszamy, skrapiamy cytryna, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Jarzyny obieramy: marchew i ziemniaki kroimy w plastry, selera w kostkę, a cebulę w pół plastry. Smażymy w brytfance na łyżce oleju, pod koniec dodajemy masło i pokrojone śliwki. Na jarzynach układamy rybę i zalewamy potrawę sokiem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Zapiekamy przez 10-15 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję