menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Początek wakacji!!! Świadectwa z paskiem rozdane, karty urlopowe wypełnione, bilety PKP zakupione, plecaki spakowane, wędki i kociołki przytroczone do plecaków, nic tylko jechać nad najbliższą albo jak to woli nad najdalszą wodę. Można nad nią złowić rybkę w najbliższym jeziorze, uwędzić ją w naprędce skleconej wędzarce albo upiec nad ogniskiem, nawet na gorących kamieniach. Są jednak tacy, którym pozostają zakupy w najbliższym Leclercu, czy osiedlowym sklepiku. Tym spragnionym wakacji, drepczącym codziennie po rozgrzanym asfalcie do pracy nieszczęśnikom dedykujemy nasz przepis na rybę w sosie cytrynowym.

Filety (rozmrożone, osączone i osuszone ręcznikiem papierowym) nacieramy drobno posiekanym czosnkiem (1 ząbek), mielonym kminkiem, solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Następnie nacieramy brytfankę drugim ząbkiem czosnku (szczególnie teraz wczesnym latem jest znakomity, bardzo soczysty) oraz olejem. Układamy na dnie filety, posypujemy je posiekanymi świeżymi ziołami i zapiekamy je przez około 20 minut  w temperaturze 200°C. Wyjmujemy półmisek, posypujemy rybę startym żółtym serem i układamy na każdym kawałku wiórki masła. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 5-7 minut

ocena:

Ryba w sosie cytrynowym

składniki

  • 4 filety ryby morskiej (morszczuk, mintaj, panga itp.)
  • 50 ml oleju lub oliwy
  • pieprz cytrynowy, lub sól i pieprz biały (w takim przypadku sok z cytryny)
  • kminek
  • 30 g masła
  • drobno stary ser żółty, najlepiej typu oscypek lub parmezan
  • świeże zioła: tymianek, mięta pieprzowa, pietruszka lub koperek
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Początek wakacji!!! Świadectwa z paskiem rozdane, karty urlopowe wypełnione, bilety PKP zakupione, plecaki spakowane, wędki i kociołki przytroczone do plecaków, nic tylko jechać nad najbliższą albo jak to woli nad najdalszą wodę. Można nad nią złowić rybkę w najbliższym jeziorze, uwędzić ją w naprędce skleconej wędzarce albo upiec nad ogniskiem, nawet na gorących kamieniach. Są jednak tacy, którym pozostają zakupy w najbliższym Leclercu, czy osiedlowym sklepiku. Tym spragnionym wakacji, drepczącym codziennie po rozgrzanym asfalcie do pracy nieszczęśnikom dedykujemy nasz przepis na rybę w sosie cytrynowym.

Filety (rozmrożone, osączone i osuszone ręcznikiem papierowym) nacieramy drobno posiekanym czosnkiem (1 ząbek), mielonym kminkiem, solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Następnie nacieramy brytfankę drugim ząbkiem czosnku (szczególnie teraz wczesnym latem jest znakomity, bardzo soczysty) oraz olejem. Układamy na dnie filety, posypujemy je posiekanymi świeżymi ziołami i zapiekamy je przez około 20 minut  w temperaturze 200°C. Wyjmujemy półmisek, posypujemy rybę startym żółtym serem i układamy na każdym kawałku wiórki masła. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 5-7 minut

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję