menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bardzo smacznym sposobem przyrządzania ryby jest wędzenie, o czym dobrze wiedzą wędkarze. Szczególnie chętnie korzystamy z tej metody na wakacjach, kiedy udaje się złowić lub kupić świeżą rybę. Są dwie metody wędzenia ryby – na zimno lub na ciepło. Wędzenie zimnym dymem jest bardzo czasochłonne, dlatego proponuję zlecić tę usługę miejscowym fachowcom. Rybę na ciepło możemy uwędzić sami. Wystarczy do tego naprędce sklecona wędzarnia wykopana w ziemi lub zrobiona ze starej beczki. Wystarczy nawet zwykłe ognisko. Rybę do wędzenia (najlepsze są ryby tłuste, np. karp, węgorz, pstrąg) patroszymy, zostawiając głowę, ale usuwając skrzela. Dokładnie solimy i zawieszamy w ciepłym dymie, aż nabierze pięknego złotego koloru. W zależności od wielkości ryby wędzimy od 1 do 3 godzin. Świeżo wędzona ryba z odrobiną cytryny jest wspaniałą zakąską, ale także cennym składnikiem różnego rodzaju past i sałatek. Podana metoda jest metodą wędzenia ryb na ciepło. Jest ona prostsza i praktycznie rzecz biorąc każdy w domu, czy podczas pobytu na wakacjach może sobie w ten sposób rybę uwędzić. Wędzenie na zimno jest trudniejsze, wymaga więcej czasu i bardziej profesjonalnej wędzarni.

ocena:

Ryba wędzona na ciepło

składniki

  • ryby przeznaczone do wędzenia

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bardzo smacznym sposobem przyrządzania ryby jest wędzenie, o czym dobrze wiedzą wędkarze. Szczególnie chętnie korzystamy z tej metody na wakacjach, kiedy udaje się złowić lub kupić świeżą rybę. Są dwie metody wędzenia ryby – na zimno lub na ciepło. Wędzenie zimnym dymem jest bardzo czasochłonne, dlatego proponuję zlecić tę usługę miejscowym fachowcom. Rybę na ciepło możemy uwędzić sami. Wystarczy do tego naprędce sklecona wędzarnia wykopana w ziemi lub zrobiona ze starej beczki. Wystarczy nawet zwykłe ognisko. Rybę do wędzenia (najlepsze są ryby tłuste, np. karp, węgorz, pstrąg) patroszymy, zostawiając głowę, ale usuwając skrzela. Dokładnie solimy i zawieszamy w ciepłym dymie, aż nabierze pięknego złotego koloru. W zależności od wielkości ryby wędzimy od 1 do 3 godzin. Świeżo wędzona ryba z odrobiną cytryny jest wspaniałą zakąską, ale także cennym składnikiem różnego rodzaju past i sałatek. Podana metoda jest metodą wędzenia ryb na ciepło. Jest ona prostsza i praktycznie rzecz biorąc każdy w domu, czy podczas pobytu na wakacjach może sobie w ten sposób rybę uwędzić. Wędzenie na zimno jest trudniejsze, wymaga więcej czasu i bardziej profesjonalnej wędzarni.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję