menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ugotowaną i odfiletowaną rybę delikatnie rozrabiamy. Wkładamy żółtko do miseczki, dodajemy musztardę i ucierając dolewamy olej, aż powstanie gęsty majonez, który mieszamy z jogurtem i przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry, które układamy na listkach sałaty lub cykorii. Na plastrach ziemniaków układamy rozdrobnioną rybę oraz dodatki: jabłko, korniszony, część szczypioru i kaparów. Zalewamy majonezem i dekorujemy resztą szczypioru i kaparów.

ocena:

Ryba z sosem majonezowym

składniki

  • 250 g ugotowanej ryby
  • 1 kwaśne jabłko
  • 100 g posiekanych korniszonów lub ogórków małosolnych
  • pęczek posiekanego szczypioru
  • 1 łyżka kaparów
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach

Majonez:

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 żółtko
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml oleju
  • sól, pieprz
  • listki sałaty lub cykorii do dekoracji

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ugotowaną i odfiletowaną rybę delikatnie rozrabiamy. Wkładamy żółtko do miseczki, dodajemy musztardę i ucierając dolewamy olej, aż powstanie gęsty majonez, który mieszamy z jogurtem i przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry, które układamy na listkach sałaty lub cykorii. Na plastrach ziemniaków układamy rozdrobnioną rybę oraz dodatki: jabłko, korniszony, część szczypioru i kaparów. Zalewamy majonezem i dekorujemy resztą szczypioru i kaparów.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję