menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: Mieszamy chili, 4 łyżki oliwy, sok z jednej cytryny, 4 łyżki posiekanej pietruszki, zalewamy marynatą rybę i odstawiamy ją w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Na kolejnych 4 łyżkach oliwy smażymy czosnek i cebulę, dolewamy wino, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dusimy 5 minut. Na koniec dosypujemy kminek, tymianek i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Smarujemy żaroodporne naczynie resztą oliwy. Na dnie układamy połowę pomidorów, na nich rybę, którą skrapiamy marynatą, następnie pomidory. Całość polewamy wywarem z ziołami i posypujemy tartą bułką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220ºC. Pieczemy 15-20 minut.

ocena:

Ryba zapiekana w ziołach

składniki

  • ok. 1 kg filetów lub dzwonka z ryby morskiej
  • 250 g pomidorów
  • 1 cebula, 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka posiekanej pietruszki
  • po pół łyżeczki suszonego tymianku i kminku
  • szczypta chili
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 125 ml oliwy
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: Mieszamy chili, 4 łyżki oliwy, sok z jednej cytryny, 4 łyżki posiekanej pietruszki, zalewamy marynatą rybę i odstawiamy ją w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Na kolejnych 4 łyżkach oliwy smażymy czosnek i cebulę, dolewamy wino, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dusimy 5 minut. Na koniec dosypujemy kminek, tymianek i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Smarujemy żaroodporne naczynie resztą oliwy. Na dnie układamy połowę pomidorów, na nich rybę, którą skrapiamy marynatą, następnie pomidory. Całość polewamy wywarem z ziołami i posypujemy tartą bułką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220ºC. Pieczemy 15-20 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję