menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z gorszych części ryby, warzyw i przypraw gotujemy aromatyczny wywar. Odcedzamy, doprowadzamy ponownie do wrzenia i wkładamy do niego rybę natartą wcześniej solą i skropioną cytryną. Ryba powinna być przykryta wywarem. Stawiamy na małym ogniu (tak żeby tylko „mrugało”) i gotujemy do miękkości, w zależności od wielkości ryby od 30 do 45 minut. Po zdjęciu z ognia rybę zostawiamy na około 10 minut w wywarze, żeby się nie rozpadła. Wykładamy na półmisek, a na wywarze przygotowujemy sos koperkowy, tymiankowy lub chrzanowy. Sosem dekorujemy półmisek z rybą, a resztę podajemy w sosjerce. Uwaga: jeżeli używamy soku z cytryny i wina należy uważać, żeby potrawa nie była zbyt kwaśna

ocena:

Ryby z wody (łosoś, jesiotr, sandacz, karp, sum, miętus)

składniki

  • ok. 200 g sprawionej ryby na osobę
  • sok z 1 cytryny
  • sól
Wywar
  • 2 l wody
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 1 liść laurowy, 1 goździk
  • pieprz ziarnisty, polecam dodanie do wywaru 250 ml białego, wytrawnego wina

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z gorszych części ryby, warzyw i przypraw gotujemy aromatyczny wywar. Odcedzamy, doprowadzamy ponownie do wrzenia i wkładamy do niego rybę natartą wcześniej solą i skropioną cytryną. Ryba powinna być przykryta wywarem. Stawiamy na małym ogniu (tak żeby tylko „mrugało”) i gotujemy do miękkości, w zależności od wielkości ryby od 30 do 45 minut. Po zdjęciu z ognia rybę zostawiamy na około 10 minut w wywarze, żeby się nie rozpadła. Wykładamy na półmisek, a na wywarze przygotowujemy sos koperkowy, tymiankowy lub chrzanowy. Sosem dekorujemy półmisek z rybą, a resztę podajemy w sosjerce. Uwaga: jeżeli używamy soku z cytryny i wina należy uważać, żeby potrawa nie była zbyt kwaśna

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję