X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieRyby

Ryby z wody (łosoś, jesiotr, sandacz, karp, sum, miętus) Macieja Kuronia

Przychodzę do Was dzisiaj z pomysłem na rybę według przepisu mojego taty Macieja. Ryba gotowana, to bez wątpienia najzdrowsza wersja ryby, a wiadomo na święta troszkę sobie pojemy, więc warto by część posiłków była lekka. Dzięki temu, że ryba gotuje się we wcześniej przygotowanym wywarze staje się bardzo aromatyczna. Jest to świetna propozycja rybna na Twój wigilijny stół. Ryby z wody, nie ograniczam Was do jednego rodzaju, przygotujcie swoją ulubioną. 

Ryby z wody (łosoś, jesiotr, sandacz, karp, sum, miętus) Macieja Kuronia

Składniki:

  • ok. 200 g sprawionej ryby na osobę
  • sok z 1 cytryny
  • sól
Wywar:
  • 2 l wody
  • pęczek włoszczyzny 
  • 1 liść laurowy, 1 goździk
  • pieprz ziarnisty np. czarny

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze z gorszych części ryby, warzyw i przypraw ugotuj aromatyczny wywar. Odcedź, doprowadź ponownie do wrzenia, następnie włóż do niego rybę natartą wcześniej solą i skropioną cytryną. Ryba powinna być przykryta wywarem. Naczynie z rybą postaw na małym ogniu (tak żeby tylko „mrugało”) i gotuj do miękkości, w zależności od wielkości ryby od 30 do 45 minut.

Krok 2:

Po zdjęciu z ognia, rybę zostaw na około 10 minut w wywarze, żeby się nie rozpadła. Wyłóż na półmisek, następnie na wywarze przygotuj sos koperkowy, tymiankowy lub chrzanowy. Sosem udekoruj półmisek z rybą, a resztę podaj w sosjerce.

Uwaga: jeżeli używamy soku z cytryny i wina należy uważać, żeby potrawa nie była zbyt kwaśna

Więcej inspiracji na pyszne przepisy z rybami znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również