menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W zasadzie są dwie możliwości przygotowania zupy mlecznej z ryżem. Możemy osobno ugotować ryż w osolonej wodzie z dodatkiem masła – ryż wrzucamy do wrzątku. Gdy ryż się ugotuje odcedzamy go, wkładamy do gorącego mleka, zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Drugi sposób polega na tym, że opłukany ryż wsypujemy do gorącego mleka i gotujemy w nim ok. 15 minut, aż do miękkości, ciągle mieszając. Po ugotowaniu doprawiamy solą i cukrem.

ocena:

Ryż na mleku

składniki

  • 1 l mleka
  • 100 g ryżu
  • 1 łyżka masła
  • sól, cukier
  • ew. 500 ml wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W zasadzie są dwie możliwości przygotowania zupy mlecznej z ryżem. Możemy osobno ugotować ryż w osolonej wodzie z dodatkiem masła – ryż wrzucamy do wrzątku. Gdy ryż się ugotuje odcedzamy go, wkładamy do gorącego mleka, zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Drugi sposób polega na tym, że opłukany ryż wsypujemy do gorącego mleka i gotujemy w nim ok. 15 minut, aż do miękkości, ciągle mieszając. Po ugotowaniu doprawiamy solą i cukrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję