X

Czego szukasz?

Przepis
Śniadania

Ryż na mleku

Składniki

  • 1 l mleka
  • 100 g ryżu
  • 1 łyżka masła
  • sól, cukier
  • ew. 500 ml wody

Sposób przygotowania

W zasadzie są dwie możliwości przygotowania zupy mlecznej z ryżem. Możemy osobno ugotować ryż w osolonej wodzie z dodatkiem masła – ryż wrzucamy do wrzątku. Gdy ryż się ugotuje odcedzamy go, wkładamy do gorącego mleka, zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Drugi sposób polega na tym, że opłukany ryż wsypujemy do gorącego mleka i gotujemy w nim ok. 15 minut, aż do miękkości, ciągle mieszając. Po ugotowaniu doprawiamy solą i cukrem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również