menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sałatę płuczemy. Salaterkę smarujemy posiekanym ząbkiem czosnku i wrzucamy do niej sałatę. Kolejne liście rozrywamy palcami. Przygotowujemy sos z oleju lub oliwy, soku z cytryny i przypraw. Zalewamy nim sałatę i mieszamy. W drugim przypadku nie używamy czosnku. Mieszamy śmietanę, sok z cytryny, obrane i posiekane jajo, przyprawy i dodajemy do liści sałaty w salaterce. Również dokładnie mieszamy. Podobnie możemy przygotować wczesną wiosną sałatę z młodych listków mniszka lekarskiego (mlecza).

ocena:

Sałata po polsku

składniki

  • #Sposób 1
  • 1 sałata
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oleju lub oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, cukier
  • #Sposób 2
  • 1 sałata
  • 100 ml śmietany
  • 1 ugotowane na twardo jajo
  • sok z połowy cytryny
  •  sól, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sałatę płuczemy. Salaterkę smarujemy posiekanym ząbkiem czosnku i wrzucamy do niej sałatę. Kolejne liście rozrywamy palcami. Przygotowujemy sos z oleju lub oliwy, soku z cytryny i przypraw. Zalewamy nim sałatę i mieszamy. W drugim przypadku nie używamy czosnku. Mieszamy śmietanę, sok z cytryny, obrane i posiekane jajo, przyprawy i dodajemy do liści sałaty w salaterce. Również dokładnie mieszamy. Podobnie możemy przygotować wczesną wiosną sałatę z młodych listków mniszka lekarskiego (mlecza).

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję