X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 główka sałaty
  • 200 g świeżego ogórka
  • 30 g bryndzy
  • po 1 łyżce świeżych ziół: koperku, natki pietruszki, szczypiorku
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku lub oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml oliwy lub oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Sałatę płuczemy, oddzielamy od siebie liście, osuszamy i rwiemy do salaterki. Ogórka myjemy i kroimy w kostkę lub pół plasterki. Mieszamy ze sobą posiekane zioła, posiekany czosnek, sól, pieprz i olej. Łączymy ze sobą sałatę, ogórka, pokruszoną bryndzę. Zalewamy sałatkę sosem, delikatnie mieszamy. Do tej sałatki z powodzeniem możemy dodać również inne nowalijki i zioła: rzodkiewkę, świeże pomidory, zielony groszek, wreszcie świeże liście mniszka lekarskiego. Sos także możemy dowolnie komponować, dodając trochę cukru lub miodu, sok z cytryny, czy ocet winny.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również