menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do małej miski wlej ocet balsamiczny i dodaj utarty ząbek czosnku. Wsyp cukier oraz odrobinę soli i pieprzu. Zacznij wlewać powoli oliwę, cały czas mieszając rózgą. Sos powinien się emulgować czyli miarowo łączyć w jednolitą masę. Kiedy cała oliwa się połączy, posmakuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem. Odstaw aż sos się przegryzie. Przygotuj dużą miskę na sałatkę. Najpierw porwij sałatę lodową na niewielkie strzępy. Dodaj ogórka pokrojonego w pół plastry (można usunąć gniazda nasienne). Następnie wrzuć paprykę pokrojoną w 4 cm paski oraz posiekaną dymkę. Na koniec dodaj pomidora pokrojonego w cząstki oraz sery pokruszone w palcach. Wierzch posypujemy świeżymi ziołami i polewamy sosem.

ocena:

Sałatka ala grecka

składniki

  • pół główki sałaty lodowej
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek
  • pół papryki czerwonej
  • kilka gałązek dymki
  • 80g sera koziego
  • 80g ser pleśniowy niebieski (użyłem sera memel)
  • listki świeżego oregano – dwie łyżki
  • listki mięty – jedna łyżka
Sos:
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 kopiata łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do małej miski wlej ocet balsamiczny i dodaj utarty ząbek czosnku. Wsyp cukier oraz odrobinę soli i pieprzu. Zacznij wlewać powoli oliwę, cały czas mieszając rózgą. Sos powinien się emulgować czyli miarowo łączyć w jednolitą masę. Kiedy cała oliwa się połączy, posmakuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem. Odstaw aż sos się przegryzie. Przygotuj dużą miskę na sałatkę. Najpierw porwij sałatę lodową na niewielkie strzępy. Dodaj ogórka pokrojonego w pół plastry (można usunąć gniazda nasienne). Następnie wrzuć paprykę pokrojoną w 4 cm paski oraz posiekaną dymkę. Na koniec dodaj pomidora pokrojonego w cząstki oraz sery pokruszone w palcach. Wierzch posypujemy świeżymi ziołami i polewamy sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję