X

Czego szukasz?

Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby

Sałatka buraczano – ziemniaczana

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 300 g buraków ćwikłowych
  • 1-2 czerwone cebule
  • pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 ogórki kiszone lub jeszcze lepiej konserwowe
  • 50 g musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy)
  • 2 żółtka
  • 100 ml oleju
  • cukier, sól

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Buraki również gotujemy bez obierania lub pieczemy w piekarniku. Po ostudzeniu ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i dymkę siekamy. Musztardę ubijamy z olejem i dodajemy do niej dwa żółtka, cały czas ubijając tak, jak majonez. Łączymy w salaterce ziemniaki, buraki, cebulę, ogórki, przyprawy, posiekane ząbki czosnku. Wlewamy sos musztardowy, a na koniec posypujemy sałatkę posiekanym szczypiorem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również