menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso kroimy w paseczki, zalewamy sosem sojowym, olejem sezamowym, dodajemy posiekany czosnek, solimy i pieprzymy, mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. W woku lub na patelni rozgrzewamy olej sojowy i na bardzo silnym ogniu obsmażamy mięso ze wszystkich stron, mieszając, od 3 do 5 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet winny lub ryżowy, pokrojone w paseczki papryki i seler naciowy, pokrojone w kostkę pomidory, poszatkowaną dymkę (ze szczypioru robimy palemki, których użyjemy do dekoracji), cebulę i pieczarki w cieniutkich plasterkach. Jeżeli używamy ziarna sezamowego, prażymy je na patelni i studzimy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z ugotowanym na sypko ryżem, doprawiamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy i ozdabiamy przygotowanymi palemkami ze szczypioru.

ocena:

Sałatka chińska

składniki

  • 500 g ugotowanego ryżu
  • 250 g piersi kurczaka lub indyka
  • 2 różnokolorowe papryki, 100 g selera naciowego
  • pęczek dymki, 1 czerwona cebula
  • 4 sparzone i obrane ze skórki pomidory lub puszka pomidorów
  • 50 g ziaren sezamowych lub oleju sezamowego
  • 150 g pieczarek, 4 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka chili lub łyżeczka chili zmielonego
  • po 4 łyżki oleju sojowego i sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego lub winnego
  • glutaminian sodu, sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso kroimy w paseczki, zalewamy sosem sojowym, olejem sezamowym, dodajemy posiekany czosnek, solimy i pieprzymy, mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. W woku lub na patelni rozgrzewamy olej sojowy i na bardzo silnym ogniu obsmażamy mięso ze wszystkich stron, mieszając, od 3 do 5 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet winny lub ryżowy, pokrojone w paseczki papryki i seler naciowy, pokrojone w kostkę pomidory, poszatkowaną dymkę (ze szczypioru robimy palemki, których użyjemy do dekoracji), cebulę i pieczarki w cieniutkich plasterkach. Jeżeli używamy ziarna sezamowego, prażymy je na patelni i studzimy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z ugotowanym na sypko ryżem, doprawiamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy i ozdabiamy przygotowanymi palemkami ze szczypioru.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję