X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

 

  • 300-400 g białej kapusty – najlepiej młodej
  • 1 por – biała część
  • 100 g marchewki
  • 1 zielona papryczka peperoni
  • 70 g majonezu
  • 50 ml soku pomarańczowego ze świeżej pomarańczy
  • 30 ml octu jabłkowego
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Najpopularniejsza z amerykańskich sałatek, u nas popularna za sprawą KFC. Często podawana nie tylko przy okazji grilla w duecie z kolbami kukurydzy. Interesująca, gdyż łączy rzadko u nas mieszane składniki: swojską kapustę z sokiem z pomarańczy i marchewkę z papryczką chili. Taki mariaż polsko – amerykański w kuchni sprawdza się znakomicie. Niby zwykła kapuściana sałatka, a jakże egzotyczna. Smacznego!

 

Kapustę i pora szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Mieszamy majonez  z sokiem pomarańczowym, dodajemy drobniutko posiekaną papryczkę (wcześniej usuwamy z niej pestki). Dodajemy ocet jabłkowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również