menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sałatę myjemy, osuszamy i palcami rwiemy na kawałki, pomidory kroimy w cząstki, cebulę w talarki, jaja na ćwiartki. Dodajemy tuńczyka, fileciki anchois lub koreczki helskie i oliwki. Przygotowujemy sos: czosnek siekamy, ucieramy z cukrem, solą i pieprzem, dodajemy ocet winny, stopniowo dolewamy oliwę i dokładnie ucieramy. Sosem zalewamy składniki sałatki i dokładnie mieszamy.

ocena:

Sałatka nicejska

składniki

  • 1 główka sałaty kruchej lub zwykłej
  • 200 g tuńczyka z puszki
  • 100 g filecików anchois lub koreczków helskich
  • 2 pomidory
  • 20 oliwek
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sałatę myjemy, osuszamy i palcami rwiemy na kawałki, pomidory kroimy w cząstki, cebulę w talarki, jaja na ćwiartki. Dodajemy tuńczyka, fileciki anchois lub koreczki helskie i oliwki. Przygotowujemy sos: czosnek siekamy, ucieramy z cukrem, solą i pieprzem, dodajemy ocet winny, stopniowo dolewamy oliwę i dokładnie ucieramy. Sosem zalewamy składniki sałatki i dokładnie mieszamy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję