menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na deskę wsyp dwa rodzaje mąki, cukier i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę. Za pomocą noża, wszystko razem posiekaj. Wlej wodę, żółtko i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta zrób wałek o średnicy 5 cm, zawiń go w folię spożywczą i wstaw na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj owoce. Truskawki pokrój w plastry, pomarańcze i śliwki w cząstki a winogrona na połówki. Nastaw piekarnik na 180°C. Schłodzone ciasto pokrój w plastry 1 cm i wyłóż nimi formy do tartaletek o średnicy około 8 cm. Palcami dokładnie dopasuj ciasto do foremek. Na masę połóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp garstkę np. grochu lub fasoli. Piecz przez 10 minut. Następnie zdejmij papier i piecz do zarumienienia jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyjmij formy i odstaw do wystygnięcia. Kiedy ciasto stwardnieje, delikatnie je wyjmij. Do kruchych spodów nałóż owoce, posyp migdałami oraz listkami mięty. Tuż przed podaniem, skrop odrobiną soku z limonki.

ocena:

Sałatka owocowa w kruchych miseczkach

składniki

Ciasto:
170 g mąki pszennej (1 szklanka)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
120 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Sałatka:
100 g truskawek
3 śliwki (najlepiej jasne i ciemne)
150 g winogron jasnych (najlepiej bez pestkowych)
2 małe pomarańcze
2 łyżki migdałów
sok z 1 limonki
kilka listków mięty

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na deskę wsyp dwa rodzaje mąki, cukier i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę. Za pomocą noża, wszystko razem posiekaj. Wlej wodę, żółtko i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta zrób wałek o średnicy 5 cm, zawiń go w folię spożywczą i wstaw na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj owoce. Truskawki pokrój w plastry, pomarańcze i śliwki w cząstki a winogrona na połówki. Nastaw piekarnik na 180°C. Schłodzone ciasto pokrój w plastry 1 cm i wyłóż nimi formy do tartaletek o średnicy około 8 cm. Palcami dokładnie dopasuj ciasto do foremek. Na masę połóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp garstkę np. grochu lub fasoli. Piecz przez 10 minut. Następnie zdejmij papier i piecz do zarumienienia jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyjmij formy i odstaw do wystygnięcia. Kiedy ciasto stwardnieje, delikatnie je wyjmij. Do kruchych spodów nałóż owoce, posyp migdałami oraz listkami mięty. Tuż przed podaniem, skrop odrobiną soku z limonki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję