menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Obrany seler gotujemy w całości z dodatkiem soli i octu. Po ugotowaniu, selera odcedzamy i przekładamy do zimnej wody, następnie kroimy w drobną kostkę. Cebulę i szczypiorek siekamy, dodajemy pieprz, sól, sok z cytryny, pokrojonego selera. Mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. W rejonie Podbeskidzia do tej sałatki dodajemy również pokrojoną wędzoną słoninę, a na Śląsku ugotowanego i pokrojonego selera doprawiamy tylko octem, solą, dużą ilością zmielonego pieprzu i cukrem. Sałatka selerowa jest smacznym dodatkiem do dań rybnych.

ocena:

Sałatka selerowa

składniki

  • 1 duży seler
  • 1 mała cebula
  • 30 g słoniny wędzonej
  • pół pęczka szczypiorku
  • 100 ml octu winnego lub sok z cytryny
  • 1 łyżka cukru, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Obrany seler gotujemy w całości z dodatkiem soli i octu. Po ugotowaniu, selera odcedzamy i przekładamy do zimnej wody, następnie kroimy w drobną kostkę. Cebulę i szczypiorek siekamy, dodajemy pieprz, sól, sok z cytryny, pokrojonego selera. Mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. W rejonie Podbeskidzia do tej sałatki dodajemy również pokrojoną wędzoną słoninę, a na Śląsku ugotowanego i pokrojonego selera doprawiamy tylko octem, solą, dużą ilością zmielonego pieprzu i cukrem. Sałatka selerowa jest smacznym dodatkiem do dań rybnych.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję