menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kiedy masz dosyć jajecznicy i parówek na śniadanie, proponuję z goła inne rozwiązanie. Moja ulubiona sałatka śniadaniowa z tuńczykiem z super szybkim sosem koperkowym. Mega prosta i pełna witamin, jeżeli macie problem z dostaniem z świeżego tuńczyka, użyjcie tego z puszki.

 

Tuńczyka pokrój w drobną kostkę, skrop olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką, około 2 minuty potrząsając czasami aby ryba usmażyła się równomiernie. Następnie przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Wstaw jajka na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu (10 minut) schłodź, obierz i przekrój na połówki.

Do dużej miski wsyp mieszankę sałat. Ogórki obierz, pokrój w plasterki razem z papryką. Pomidory pokrój w cząstki. Pokrojone warzywa ułóż na sałacie, posyp oliwkami i tuńczykiem.

Orzeszki upraż przez 2-3 minuty na suchej patelni na mocnym ogniu, mieszając kilka razy aby się nie przypaliły.

W miseczce połącz musztardę, posiekany drobno koperek, ocet, miód, utarty czosnek, dopraw solą. Następnie wolnym strumieniem zacznij wlewać oliwę cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Jeśli sos jest za gęsty dodaj odrobinę wrzątku i wymieszaj.

Sałatkę polej sosem, posyp prażonymi orzeszkami piniowymi. Podawaj z jajkiem na twardo a dla twardszych zawodników proponuję chrupiące grzanki.

ocena:

Sałatka śniadaniowa z tuńczykiem i sosem koperkowym

składniki

  • 200g świeżego fileta tuńczyka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 70g mieszanki sałat
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 małe pomidory malinowe
  • 1 mała papryka spiczasta ramiro
  • 3 łyżki zielonych oliwek bez zalewy
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • sól, pieprz
  • Sos koperkowy:
  • 2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • ¼ pęczka koperku
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 70 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kiedy masz dosyć jajecznicy i parówek na śniadanie, proponuję z goła inne rozwiązanie. Moja ulubiona sałatka śniadaniowa z tuńczykiem z super szybkim sosem koperkowym. Mega prosta i pełna witamin, jeżeli macie problem z dostaniem z świeżego tuńczyka, użyjcie tego z puszki.

 

Tuńczyka pokrój w drobną kostkę, skrop olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką, około 2 minuty potrząsając czasami aby ryba usmażyła się równomiernie. Następnie przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Wstaw jajka na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu (10 minut) schłodź, obierz i przekrój na połówki.

Do dużej miski wsyp mieszankę sałat. Ogórki obierz, pokrój w plasterki razem z papryką. Pomidory pokrój w cząstki. Pokrojone warzywa ułóż na sałacie, posyp oliwkami i tuńczykiem.

Orzeszki upraż przez 2-3 minuty na suchej patelni na mocnym ogniu, mieszając kilka razy aby się nie przypaliły.

W miseczce połącz musztardę, posiekany drobno koperek, ocet, miód, utarty czosnek, dopraw solą. Następnie wolnym strumieniem zacznij wlewać oliwę cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Jeśli sos jest za gęsty dodaj odrobinę wrzątku i wymieszaj.

Sałatkę polej sosem, posyp prażonymi orzeszkami piniowymi. Podawaj z jajkiem na twardo a dla twardszych zawodników proponuję chrupiące grzanki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję