menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Selera myjemy, osuszamy i kroimy w zgrabne paseczki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Banana kroimy w plasterki i skrapiamy je częścią soku z cytryny, żeby nie ściemniały, orzechy siekamy. Przygotowujemy sos: majonez mieszamy z resztą soku cytrynowego i śmietaną. Składniki sałatki wkładamy do szklanego naczynia, dodajemy połowę posiekanych orzechów, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Podajemy w pucharkach na liściach sałaty, posypując każdą porcję resztą orzechów.

ocena:

Sałatka Waldorff

składniki

  • po 200 g selera naciowego i winnych jabłek
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 1 obrany banan
  • 100 g majonezu
  • 50 ml śmietany 30%
  • sok z 1 cytryny
  • liście zielonej sałaty

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Selera myjemy, osuszamy i kroimy w zgrabne paseczki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Banana kroimy w plasterki i skrapiamy je częścią soku z cytryny, żeby nie ściemniały, orzechy siekamy. Przygotowujemy sos: majonez mieszamy z resztą soku cytrynowego i śmietaną. Składniki sałatki wkładamy do szklanego naczynia, dodajemy połowę posiekanych orzechów, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Podajemy w pucharkach na liściach sałaty, posypując każdą porcję resztą orzechów.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję