X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka warstwowa w słoiku

Wiosna to targ pełen świeżych warzyw, a menu wzbogacone o duże ilości sałatek. My z sezonowości korzystamy do granic możliwości. Gdy tylko pojawiają się nowalijki to jestem pierwszy w kolejce do zakupu. Dzisiaj mam dla Was sałatkę, którą przygotujecie również poza sezonem wiosenno letnim. Sałatka warstwowa w słoiku, przepis poniżej. 

Sałatka warstwowa w słoiku

Składniki:

  • kostka tofu (300 g)
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 awokado
  • 2 pomidory
  • 1 mango 
  • 1 ogórek
Sos:
  • 2 łyżki musztardy (ja użyłem miodowej BIO od Roleskiego)
  • 1 łyżka miodu np. lipowego
  • 50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 50 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny lub np. limonki
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Tofu najpierw pokrój w 1 centymetrowe plastry i osusz ręcznikiem papierowym. Zamarynuj w sosie sojowym i oleju sezamowym. Opiecz na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub np. na zwykłej suchej patelni, wystarczy minuta z każdej strony. Potem przestudzone pokrój w kostkę.

Krok 2:

Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Awokado przekrój na pół, następnie wyjmij pestkę. Każdą część przekrój na 4 części, obierz ze skórki (jeśli owoc jest dojrzały skórka powinna sama odchodzić). Awokado, pomidory, ogórek pokrój w kostkę. Mango podziel na 2 części omijając pestkę. Owoc obierz ze skórki, miąższ pokrój w kostkę.

Krok 3:

Przygotuj sos. W misce wymieszaj musztardę, miód, oliwę, sok z cytryny oraz prażony sezam. Dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, że dressingi do sałatek powinny być trochę przejaskrawione smakowo, w połączeniu z warzywami smaki się zrównoważą.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również