menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Tofu najpierw pokrój w 1 centymetrowe plastry i osusz ręcznikiem papierowym. Zamarynuj w sosie sojowym i oleju sezamowym. Opiecz na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub na zwykłej suchej patelni, wystarczy minuta z każdej strony. Potem przestudzone pokrój w kostkę. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Każdą część przekrój na 4 części, obierz ze skórki (jeżeli owoc jest dojrzały skórka powinna sama odchodzić). Awokado, pomidory, ogórek pokrój w kostkę. Mango podziel na 2 części omijając pestkę. Owoc obierz ze skórki, miąższ pokrój w kostkę.

Przygotuj sos. W misce wymieszaj musztardę, miód, oliwę, sok z cytryny oraz prażony sezam. Dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, że dressingi do sałatek powinny być trochę przejaskrawione smakowo, w połączeniu z warzywami smaki się zrównoważą.

ocena:

Sałatka warstwowa w słoiku

składniki

  • kostka tofu (300 g)
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 awokado
  • 2 pomidory
  • 1 mango 
  • 1 ogórek
Sos:
  • 2 łyżki musztardy (ja użyłem miodowej BIO od Roleskiego)
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 50 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Tofu najpierw pokrój w 1 centymetrowe plastry i osusz ręcznikiem papierowym. Zamarynuj w sosie sojowym i oleju sezamowym. Opiecz na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub na zwykłej suchej patelni, wystarczy minuta z każdej strony. Potem przestudzone pokrój w kostkę. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Każdą część przekrój na 4 części, obierz ze skórki (jeżeli owoc jest dojrzały skórka powinna sama odchodzić). Awokado, pomidory, ogórek pokrój w kostkę. Mango podziel na 2 części omijając pestkę. Owoc obierz ze skórki, miąższ pokrój w kostkę.

Przygotuj sos. W misce wymieszaj musztardę, miód, oliwę, sok z cytryny oraz prażony sezam. Dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, że dressingi do sałatek powinny być trochę przejaskrawione smakowo, w połączeniu z warzywami smaki się zrównoważą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję