X

Czego szukasz?

Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby

Sałatka ze szparagów wiosenna

Składniki

  • 500 g szparagów
  • 100 g zielonego groszku (świeżego lub z puszki)
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 łyżka świeżej rzeżuchy
  • 2 łyżki majonezu
  • 150 ml jogurtu lub śmietany
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Po odcedzeniu kroimy szparagi na kilkucentymetrowe kawałki. Groszek odcedzamy z zalewy, a świeży podgotowujemy ok. 5 minut i również osączamy. Szparagi łączymy z groszkiem, przekładamy do salaterki. Przygotowujemy sos. Mieszamy majonez, jogurt lub śmietanę z przyprawami, sokiem z cytryny oraz posiekanym szczypiorkiem i pietruszką. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy rzeżuchą, dekorujemy ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo. W wersji świątecznej możemy do sałatki dodać 100 g szynki pokrojonej w kostkę.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również