menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bakłażany kroimy w plastry o grubości około 1 cm, solimy i pieprzymy z obu stron. Odstawiamy na pół godziny do godziny, aż się „spocą”. Następnie osuszamy je czystą ściereczką lub bibułą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy bakłażany z obu stron, aż zmiękną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy bakłażany i ocet winny. Przyprawiamy do smaku. Mieszamy. Jeśli trzeba, skrapiamy z wierzchu oliwą. Odstawiamy na kilka godzin. Można podawać jako samodzielne danie (nazywa się wtedy kawiorem z bakłażanów) lub jako dodatek do innych sałatek lub dań.

ocena:

Sałatka z bakłażanów

składniki

  • 3 bakłażany
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Bakłażany kroimy w plastry o grubości około 1 cm, solimy i pieprzymy z obu stron. Odstawiamy na pół godziny do godziny, aż się „spocą”. Następnie osuszamy je czystą ściereczką lub bibułą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy bakłażany z obu stron, aż zmiękną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy bakłażany i ocet winny. Przyprawiamy do smaku. Mieszamy. Jeśli trzeba, skrapiamy z wierzchu oliwą. Odstawiamy na kilka godzin. Można podawać jako samodzielne danie (nazywa się wtedy kawiorem z bakłażanów) lub jako dodatek do innych sałatek lub dań.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję