menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ósemki lub na ćwiartki. Filet z łososia oprósz solą oraz pieprzem i usmaż na grillu lub na patelni, na łyżce oleju, na złoto z obydwu stron. Pomidora pokrój w ćwiartki, rzodkiewkę w plastry a ogórka w półplastry. Do salaterki włóż porwane rękoma sałaty a następnie układaj dekoracyjnie pomidora, rzodkiewkę, ogórka i jajko. Łososia podziel rękoma na mniejsze kawałki i ułóż na sałatce. Granata przetnij na pół, wyjmij soczyste nasiona – czyli jego jadalną część – i ułóż je na górze sałatki. Czosnek dokładnie posiekaj i utrzyj z odrobiną soli. W miseczce lub blenderze wymieszaj miód z musztardą i czosnkiem a następnie powoli dodawaj porcjami oliwę i cały czas mieszaj lub miksuj. Na końcu dopraw sos solą oraz pieprzem i bezpośrednio przed podaniem polej tak przygotowanym sosem naszą sałatkę.

ocena:

Sałatka z Łososiem i Granatem w sosie Musztardowo-Miodowym

składniki

  • 250 g mieszanki różnych sałat lub sałaty lodowej (nasz mieszanka sałat)
  • 200 g filetu z łososia
  • 2 jajka
  • 2 granaty
  • pęczek rzodkiewek
  • pół zielonego ogórka
  • 2 pomidory
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ósemki lub na ćwiartki. Filet z łososia oprósz solą oraz pieprzem i usmaż na grillu lub na patelni, na łyżce oleju, na złoto z obydwu stron. Pomidora pokrój w ćwiartki, rzodkiewkę w plastry a ogórka w półplastry. Do salaterki włóż porwane rękoma sałaty a następnie układaj dekoracyjnie pomidora, rzodkiewkę, ogórka i jajko. Łososia podziel rękoma na mniejsze kawałki i ułóż na sałatce. Granata przetnij na pół, wyjmij soczyste nasiona – czyli jego jadalną część – i ułóż je na górze sałatki. Czosnek dokładnie posiekaj i utrzyj z odrobiną soli. W miseczce lub blenderze wymieszaj miód z musztardą i czosnkiem a następnie powoli dodawaj porcjami oliwę i cały czas mieszaj lub miksuj. Na końcu dopraw sos solą oraz pieprzem i bezpośrednio przed podaniem polej tak przygotowanym sosem naszą sałatkę.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję