menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piekarnik rozgrzej do 200°C z termoobiegiem. Ciecierzycę odcedź z płynu, wysyp na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop 1 łyżką oliwy, dopraw papryką wędzoną, czosnkiem w proszku oraz solą. Całość wymieszaj, wstaw do pieczenia na 10-12 minut. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
Bakłażana pokrój w kostkę 1×1 cm. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, podsmaż do uzyskania ciemnozłotego koloru, czasami mieszając. Po usmażeniu przełóż bakłażana na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Awokado i pomidora pokrój w sporą kostkę. Bazylię poszarp w rękach na spore kawałki.
Wszystkie warzywa wymieszaj w misce. Polej 50 ml oliwy, octem winnym. Dopraw solą i pieprzem.

ocena:

Sałatka z pieczoną ciecierzycą

składniki

  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki, ja wolę ostrą
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 bakłażan
  • 1 awokado
  • 2 pomidory duże pomidory malinowe
  • duża garść liści bazylii
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego białego
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piekarnik rozgrzej do 200°C z termoobiegiem. Ciecierzycę odcedź z płynu, wysyp na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop 1 łyżką oliwy, dopraw papryką wędzoną, czosnkiem w proszku oraz solą. Całość wymieszaj, wstaw do pieczenia na 10-12 minut. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
Bakłażana pokrój w kostkę 1×1 cm. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, podsmaż do uzyskania ciemnozłotego koloru, czasami mieszając. Po usmażeniu przełóż bakłażana na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Awokado i pomidora pokrój w sporą kostkę. Bazylię poszarp w rękach na spore kawałki.
Wszystkie warzywa wymieszaj w misce. Polej 50 ml oliwy, octem winnym. Dopraw solą i pieprzem.