X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimnoSałatki

Sałatka z pieczoną ciecierzycą

Jedliście kiedyś pieczoną ciecierzycę? To moje ostatnie odkrycie, smakuje przepysznie! Koniecznie musicie wypróbować. A jak do ciecierzycy dodacie pyszne, sezonowe warzywa to danie staje się pysznym, kompletnym posiłkiem. Sałatka idealna na lunch, do lunchboxu, czy też np. na grilla. Sałatka z pieczoną ciecierzycą przepis poniżej. Pamiętajcie w komentarzu dać znać jak Wam smakowała. 

Sałatka z pieczoną ciecierzycą

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki, ja wolę ostrą
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 bakłażan
  • duża garść liści bazylii
  • 1 awokado
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego białego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Piekarnik rozgrzej do 200°C z termoobiegiem.

Krok 2:

Ciecierzycę odcedź z płynu, następnie wysyp na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop 1 łyżką oliwy, dopraw papryką wędzoną, czosnkiem w proszku oraz solą. Całość wymieszaj, na koniec wstaw do pieczenia na 10-12 minut. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.

Krok 3:

Bakłażana pokrój w kostkę 1×1 cm. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, następnie podsmaż do uzyskania ciemnozłotego koloru, czasami mieszając. Po usmażeniu przełóż bakłażana na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Krok 4:

Awokado i pomidora pokrój w sporą kostkę. Bazylię poszarp w rękach na spore kawałki.
Wszystkie warzywa wymieszaj w misce, następnie polej 50 ml oliwy, octem winnym. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również