menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajka ugotuj na miękko. Do gotującej się wody łyżką stołową włóż jajka i gotuj 4 minuty. Pamiętaj że jajko przed włożeniem do wrzątku powinno mieć temperaturę pokojową. Po ugotowaniu jajko przepłucz zimną wodą i obierz. Pomidora pokrój w ćwiartki, rzodkiewkę w plastry, ogórka w półplastry a dymkę w piórka. Do salaterki włóż porwane rękoma sałaty a następnie układaj dekoracyjnie pomidora, rzodkiewkę, ogórka, cebulę i jajko. Łososia podziel rękoma na mniejsze kawałki i ułóż na sałatce. Przygotowuj sos. Posiekaj drobno czosnek i umieść wraz z innymi składnikami sosu w słoiku min 200 ml objętości, zakręć szczelnie i bardzo energicznie potrząsaj przez ok 1 minutę. Gotowym sosem polej sałatkę i udekoruj natką pietruszki i posyp czarnuszką. 

ocena:

Sałatka z pieczonym łososiem i jajkiem na miękko

składniki

  • 250 g mieszanki różnych sałat lub sałaty lodowej
  • 200 g pieczonego łososia
  • 2 jajka 
  • 4-5 rzodkiewek
  • pół zielonego ogórka
  • 1 duży pomidor
  • kilka listów natki pietruszki 
  • 1 młoda cebula dymka
  • 1 łyżeczka czarnuszki

 

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jajka ugotuj na miękko. Do gotującej się wody łyżką stołową włóż jajka i gotuj 4 minuty. Pamiętaj że jajko przed włożeniem do wrzątku powinno mieć temperaturę pokojową. Po ugotowaniu jajko przepłucz zimną wodą i obierz. Pomidora pokrój w ćwiartki, rzodkiewkę w plastry, ogórka w półplastry a dymkę w piórka. Do salaterki włóż porwane rękoma sałaty a następnie układaj dekoracyjnie pomidora, rzodkiewkę, ogórka, cebulę i jajko. Łososia podziel rękoma na mniejsze kawałki i ułóż na sałatce. Przygotowuj sos. Posiekaj drobno czosnek i umieść wraz z innymi składnikami sosu w słoiku min 200 ml objętości, zakręć szczelnie i bardzo energicznie potrząsaj przez ok 1 minutę. Gotowym sosem polej sałatkę i udekoruj natką pietruszki i posyp czarnuszką. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję