menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Soczewicę moczymy w wodzie przez 2 godziny, a następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy. Paprykę myjemy, usuwamy z niej nasiona i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy, cebulę obieramy i kroimy w tzw. piórka. Oliwę mieszamy z posiekanym czosnkiem, łyżką soku z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy, polewamy sosem, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Zamiast ugotowanej przez nas soczewicy możemy użyć fasolki, fasoli czerwonej, czy soczewicy z puszki. Wtedy musimy odcedzić fasolę lub soczewicę z zalewy i możemy dodatkowo podgrzać ją wraz z przygotowanym sosem. Mieszamy ją z pozostałymi składnikami po przestudzeniu.

ocena:

Sałatka z soczewicy 2

składniki

  • 250 g soczewicy
  • 1 cebula, najlepiej czerwona
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy lub majonezu
  • 100 ml oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Soczewicę moczymy w wodzie przez 2 godziny, a następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy. Paprykę myjemy, usuwamy z niej nasiona i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy, cebulę obieramy i kroimy w tzw. piórka. Oliwę mieszamy z posiekanym czosnkiem, łyżką soku z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy, polewamy sosem, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Zamiast ugotowanej przez nas soczewicy możemy użyć fasolki, fasoli czerwonej, czy soczewicy z puszki. Wtedy musimy odcedzić fasolę lub soczewicę z zalewy i możemy dodatkowo podgrzać ją wraz z przygotowanym sosem. Mieszamy ją z pozostałymi składnikami po przestudzeniu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję