X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka z sosem jogurtowym

Składniki

  • 800 g pomarańczy
  • 300 g truskawek
  • 200 g kulek wydrążonych z arbuza lub melona
  • 400 ml jogurtu
  • cukier waniliowy
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania

Cząstki pomarańczy dokładnie obieramy i kroimy w kostkę. Właściwie do sałatek owocowych dobrze jest usunąć z pomarańczy nie tylko białe włókna, ale również, tzw.: albedo, czyli wewnętrzne skórki. Truskawki myjemy, osączamy i usuwamy z nich szypułki. Kroimy na połówki. Jogurt ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Sos podajemy osobno, natomiast wszystkie owoce przekładamy razem do miski, mieszamy i schładzamy. Taką sałatkę możemy oczywiście podać znacznie efektowniej, a mianowicie w wydrążonych połówkach melona, arbuza, czy w przekrojonych na pół i wydrążonych pomarańczach.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również