menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cząstki pomarańczy dokładnie obieramy i kroimy w kostkę. Właściwie do sałatek owocowych dobrze jest usunąć z pomarańczy nie tylko białe włókna, ale również, tzw.: albedo, czyli wewnętrzne skórki. Truskawki myjemy, osączamy i usuwamy z nich szypułki. Kroimy na połówki. Jogurt ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Sos podajemy osobno, natomiast wszystkie owoce przekładamy razem do miski, mieszamy i schładzamy. Taką sałatkę możemy oczywiście podać znacznie efektowniej, a mianowicie w wydrążonych połówkach melona, arbuza, czy w przekrojonych na pół i wydrążonych pomarańczach.

ocena:

Sałatka z sosem jogurtowym

składniki

  • 800 g pomarańczy
  • 300 g truskawek
  • 200 g kulek wydrążonych z arbuza lub melona
  • 400 ml jogurtu
  • cukier waniliowy
  • 50 g cukru pudru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cząstki pomarańczy dokładnie obieramy i kroimy w kostkę. Właściwie do sałatek owocowych dobrze jest usunąć z pomarańczy nie tylko białe włókna, ale również, tzw.: albedo, czyli wewnętrzne skórki. Truskawki myjemy, osączamy i usuwamy z nich szypułki. Kroimy na połówki. Jogurt ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Sos podajemy osobno, natomiast wszystkie owoce przekładamy razem do miski, mieszamy i schładzamy. Taką sałatkę możemy oczywiście podać znacznie efektowniej, a mianowicie w wydrążonych połówkach melona, arbuza, czy w przekrojonych na pół i wydrążonych pomarańczach.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję