menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ananasa kroimy w kostkę. Jabłko myjemy i po przekrojeniu usuwamy z niego gniazdo nasienne. Jabłko, paprykę marynowaną kroimy w słupki. Jabłko skrapiamy dodatkowo sokiem z połowy cytryny, żeby nie sczerniało. Ser żółty oraz szynkę kroimy w kostkę. Łączymy w salaterce ananasa, jabłko, marynowana dynię lub paprykę, ser i szynkę. Przygotowujemy sos z majonezu lub śmietany wymieszanej z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i brandy. Polewamy sosem składniki sałatki w salaterce. Mieszamy.

ocena:

Sałatka z szynką i ananasem

składniki

  • 400 g ananasa z puszki lub świeżego
  • 150 g żółtego sera
  • 150 g szynki w kawałku
  • 1 winne jabłko
  • 50 g marynowanej dyni lub papryki
  • sok z połowy cytryny
  • 200 g majonezu, lub jogurtu ze śmietaną
  • sól, pieprz
  • ew. 25 ml brandy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ananasa kroimy w kostkę. Jabłko myjemy i po przekrojeniu usuwamy z niego gniazdo nasienne. Jabłko, paprykę marynowaną kroimy w słupki. Jabłko skrapiamy dodatkowo sokiem z połowy cytryny, żeby nie sczerniało. Ser żółty oraz szynkę kroimy w kostkę. Łączymy w salaterce ananasa, jabłko, marynowana dynię lub paprykę, ser i szynkę. Przygotowujemy sos z majonezu lub śmietany wymieszanej z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i brandy. Polewamy sosem składniki sałatki w salaterce. Mieszamy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję