menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę oddzielamy od ości i delikatnie dzielimy na cząstki, ziemniaki, ogórki, cebulę siekamy w kostkę, a buraki trzemy na tarce, dodajemy kukurydzę i wszystko delikatnie mieszamy. Siekamy czosnek, ucieramy z odrobiną soli i dodajemy go do śmietany lub jogurtu. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i zalewamy nim sałatkę. Wszystko razem mieszamy, udekorujemy ćwiartkami jajek. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

ocena:

Sałatka z wędzoną makrelą

składniki

  • 250 g wędzonej makreli
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 2 ogórki (kiszone lub konserwowe)
  • 1 cebula lub pół pęczka dymki
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 2 ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki
  • 250 ml śmietany lub jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • ewentualnie 2 ugotowane buraki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę oddzielamy od ości i delikatnie dzielimy na cząstki, ziemniaki, ogórki, cebulę siekamy w kostkę, a buraki trzemy na tarce, dodajemy kukurydzę i wszystko delikatnie mieszamy. Siekamy czosnek, ucieramy z odrobiną soli i dodajemy go do śmietany lub jogurtu. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i zalewamy nim sałatkę. Wszystko razem mieszamy, udekorujemy ćwiartkami jajek. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję