menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szparagi skrócić o twarde końcówki , jakieś 5 cm. Gotuj w osolonej i posłodzonej wrzątku przez 3 minuty. Warto jest „główki” delikatnie podnieść nad poziom wody np. na drewnianej łyżce, aby się nie rozgotowały. Następnie zahartuj w bardzo zimnej wodzie lub wodzie z lodem, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w 3 cm kawałki.

Pomidory pokrój w dużą kostkę, ser koryciński w drobną kostkę. Bazylię pokrój w paski, pestki  upraż na suchej patelni, aż się zrumienią.

Czosnek utrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z resztą składników sosu.

W misce wymieszaj szparagi, pomidory, ser, bazylię i pestki. Polej dresingiem.

ocena:

Sałatka ze szparagami i pomidorami

składniki

  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 150g sera korycińskiego
  • garść listków bazylii
  • 2-3 łyżki ulubionych pestek np. dynia i słonecznik

Sos:

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 60ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz czarny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szparagi skrócić o twarde końcówki , jakieś 5 cm. Gotuj w osolonej i posłodzonej wrzątku przez 3 minuty. Warto jest „główki” delikatnie podnieść nad poziom wody np. na drewnianej łyżce, aby się nie rozgotowały. Następnie zahartuj w bardzo zimnej wodzie lub wodzie z lodem, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w 3 cm kawałki.

Pomidory pokrój w dużą kostkę, ser koryciński w drobną kostkę. Bazylię pokrój w paski, pestki  upraż na suchej patelni, aż się zrumienią.

Czosnek utrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z resztą składników sosu.

W misce wymieszaj szparagi, pomidory, ser, bazylię i pestki. Polej dresingiem.