menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki gotujemy i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Dymkę kroimy w plasterki. Jaja gotujemy i grubo siekamy. Pierś z drobiu lub szynkę kroimy w podłużne paski. Sałatę myjemy i osuszamy. Orzechy siekamy. Wrzucamy do salaterki kolejno: kawałki liści sałaty (pamiętamy, żeby rwać je rękami), dymkę, jaja, pokrojone mięso z drobiu, ziemniaki i orzechy. Ucieramy musztardę z miodem, dodajemy skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny, sól, pieprz i olej. Ucieramy, aż otrzymamy dość jednolitą emulsję. Wlewamy ją do sałatki i delikatnie mieszamy.

ocena:

Sałatka ziemniaczana z indykiem

składniki

  • 250 g młodych ziemniaków
  • 150 g szynki drobiowej lub upieczonej piersi z indyka
  • 1 główka sałaty, 3 cebule dymki
  • 2 jajka
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 cytryna
  • pół łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 40 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki gotujemy i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Dymkę kroimy w plasterki. Jaja gotujemy i grubo siekamy. Pierś z drobiu lub szynkę kroimy w podłużne paski. Sałatę myjemy i osuszamy. Orzechy siekamy. Wrzucamy do salaterki kolejno: kawałki liści sałaty (pamiętamy, żeby rwać je rękami), dymkę, jaja, pokrojone mięso z drobiu, ziemniaki i orzechy. Ucieramy musztardę z miodem, dodajemy skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny, sól, pieprz i olej. Ucieramy, aż otrzymamy dość jednolitą emulsję. Wlewamy ją do sałatki i delikatnie mieszamy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję